Kanotister lovar SM-medaljer

Under de senaste åren har KK Eskimå från Karlskrona haft rena medaljfrossan i samband med sprint-SM i kanot. Förra året tog klubben 22 medaljer – rekord!
– Det kommer vi inte att klara i år, men målsättningen är 10–15 medaljer, säger SM-truppens ledare Anders Velin.

Eskimå skickar en trupp på elva kanotister till årets sprint-SM som avgörs i Hofors, Gästrikland, under nästa vecka. Och för klubbens stora stjärna, Cecilia Velin, blir det ett kärt återseende.
– Där gjorde jag mitt första SM 2003 och tog två guld och två silver, minns Velin.
Förra året skrev KK Eskimå och Cecilia Velin lite av kanothistoria. I damklassen vann klubben nämligen samtliga fyra K4-distanser och dessutom stafetten över 4×200 meter.
– Det har ingen gjort på seniorsidan tidigare, konstaterar Anders Velin.
– Och några av de gulden ska vi försöka försvara, inflikar Cecilia Velin.
Hon tog sammanlagt sex guld under SM-veckan i Luleå förra året och har under de tio år hon paddlat samlat på sig en ansenlig mängd av SM-medaljer.
– Det är någonstans mellan 60–70.
Hon kommer att ha ett tufft program under SM-veckan där hon gör totalt 16 starter i D 22- och D 21-klassen. Antalet lopp blir dock betydligt fler eftersom det handlar om såväl försök som mellanheat på vissa distanser.
– Det gäller att vara väl förberedd och det är jag. Sedan handlar det mycket om en mental känsla. Fast efter ett SM brukar jag vara ganska slutkörd, säger hon.
Under många år var det främst i ungdomsklasserna som Eskimå plockade medaljer. Nu har paddlarna vuxit upp och i årets SM-trupp är åtta seniorer.
– Våra unga tjejer, Sandra Bergquist och Iris Olovsson, gör sitt första SM.
På ungdomssidan finns också Philip Landenstad.
Bland seniorerna på herrsidan står de största förhoppningarna som vanligt till bröderna Pär och Jacob Holst, ett starkt K2-par.
Har de senaste årens framgångar lockat fler ungdomar till klubben?
– Det är först i år vi märkt ett ökat intresse, säger Anders Velin.
Cecilia Velin har under våren haft en kanotskola och den blev snabbt fulltecknad. Av de 32 som då prövade på är nu elva i mer ordnad träning.
– Och eftersom intresset var så stort kommer vi att ha ännu en kanotskola i augusti.
Då finns det säkert möjlighet att träffa SM-medaljörer, för Eskimå blir knappast helt utan pallplatser i Hofors ?
Fotnot: KK Eskimås SM-trupp består av Pär Holst, Joel Bolin, Jacob Holst, Christian Velin, Ilona Lindblad, Michaela Lindblad, Cecilia Velin, Kim Döse, Philip Landenstad (H16), Sandra Bergquist (D16) och Iris Olovsson (D14).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.